: 7ο Παγκόσμιο Συνέδριο Εθνικών θρησκειών :
: Κόνραντ Λόγκε - Βέλγιο :
 


Οι Παραδοσιακοί ηθικοί κώδικες στον 21ο αιώνα

Αγαπητοί φίλοι,

Το θέμα του συνεδρίου μας είναι οι «Υψηλές αξίες των προ-χριστιανικών εθνικών παραδόσεων και θρησκειών». Αναφέροντας τις αξίες, συνεπάγονται οι ηθικοί κώδικες. Ως μια σύγχρονα αναπτυσσόμενη παραδοσιακή θρησκεία σε μια κοινωνία του 21ου αιώνα στην Δυτική Ευρώπη, πρέπει να αναρωτηθούμε ποιές αξίες είναι σημαντικές και ποια ηθική συμπεριφορά απαραίτητη.
Επιπλέον, με ποιούς τρόπους διαφέρουμε από τον σύγχρονο χριστιανισμό, και από νεωτεριστικές απόψεις;
Είναι εμφανές πως τις λίγες τελευταίες δεκαετίες οι αξίες ανετράπησαν και αντικαταστάθηκαν από τα αντίθετα τους, με τον ίδιο απόλυτο τρόπο που είχαν γίνει αποδεκτές από απολυταρχικές - βλέπετε φονταμενταλιστικές - μονοθεϊστικές θρησκείες.

Ο φιλόσοφος Νίτσε μίλησε προφητικά στο "Umwertung aller Werte". Είναι ένα γεγονός πως από τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο και μετά, όλες οι παραδοσιακές αξίες έχουν ανατραπεί και πως η ανθρώπινη συμπεριφορά ελέγχεται από ένα καθεστώς οικονομικής και φυσικής κυριαρχίας. Ο υπερτονισμός της «αμαρτίας», του «προπατορικού αμαρτήματος» και του Κακού, με έναν απόλυτο τρόπο από μια υποκριτική χριστιανική εκκλησία ενοχοποίησε τον ανθρώπινο νου για αιώνες. Η επανάσταση ήταν αναπόφευκτη. Παρ' όλα αυτά, όπως ο καθένας δύναται να γνωρίζει, η επανάσταση είναι μια αντίδραση σε μια δυσαρμονική κατάσταση και τείνει προς το αντίθετο, τείνει να γίνει εξίσου δυσαρμονική με την πρότερη κατάσταση.
Η αντι-εξουσιαστική αντίδραση, οδήγησε την ανθρωπότητα σε μια ανεκτική στα ήθη συμπεριφορά: Όλα τα πράγματα επιτρέπονται, τίποτα δεν είναι απαγορευμένο». Η μόνη αξία που έμεινε είναι μια εντύπωση ελευθερίας. Απλά μια εντύπωση, τίποτα παραπάνω, ακριβώς γιατί αυτή η εντύπωση υποδουλώνει τους ανθρώπους στον εγωισμό τους, με ένα τέτοιο τρόπο που η κοινωνία εξελίχθηκε στην ατομίκευση. Ο καθένας άρχισε να ζει μοναχός μαζί με άλλους θα μπορούσαμε να πούμε. Αυτό σημαίνει πως κατ' ουσίαν ο καθένας ζει εγωκεντρικά, ενδιαφερόμενος μονάχα για προσωπικά θέματα.

Πώς συνέβη και οδηγηθήκαμε τόσο μακριά; Ποιά θα πρέπει να είναι η παραδοσιακή οπτική για τις αξίες και για έναν ηθικό τρόπο ζωής; Ποιά είναι η καταγωγή του εκφυλισμού της άποψης για τους ηθικούς κώδικες; Οι αξίες και πιο συγκεκριμένα οι ηθικοί κώδικες πηγάζουν από την μεταφυσική στάση και θεώρηση του Homo Religious. Θρησκειολογικά μιλώντας, η ουσία κάθε παραδοσιακής σκέψης πασχίζει να επιτύχει την συμμετοχή και το σμίξιμο με την Θεική Αρχή. Η Θεική Αρχή δεν μπορεί να μεταφραστεί ως ένας ανθρωπομορφικός προσωπικός θεός. Δεν είναι θεός με την χριστιανική έννοια, αλλά απλά Ον. Είναι ανείπωτη. Δεν μπορείς να σχεδιάσεις αυτήν την Αρχή σε χωροχρονικά πλαίσια γιατί πράττοντας το αυτό η Αρχή χάνει την αληθοφάνεια της. Θα διασπόταν και θα περιοριζόταν. Με τον ίδιο τρόπο, όλες οι αρχές, που πηγάζουν από την Θεική Αρχή δεν μπορούν να παρουσιαστούν σε έναν γραπτό κώδικα. Δεν μπορούν να είναι γραπτοί νόμοι, γιατί έτσι δεν θα ήταν πια αρχές αλλά δόγματα. Επιπλέον τα δόγματα μπορούν να ανατραπούν. Οι Μεταφυσικές αρχές από την άλλη είναι αιώνιες.

Ποιές είναι οι συνέπειες από αυτόν τον παραδοσιακό τρόπο σκέψης; Πώς πρέπει ο άνθρωπος να αντιδρά σε κάθε περίπτωση; Ποιά θα είναι η σχέση του με τις μεταφυσικές αρχές; Ο κάθε άνθρωπος έχει μια θεική σπίθα στην καρδιά του. Γνωρίζει διαισθητικά τον τρόπο που πρέπει να φερθεί, γιατί, κατ' ουσίαν, η βάση της ύπαρξης του είναι αδιαίρετη από την Θεική Αρχή. Ο κάθε άνθρωπος έχει την δική του ταυτότητα, την δική του λειτουργία και λόγω ύπαρξης. Όσο πλησιάζει την δική του ταυτότητα, το είναι του, τόσο πλησιάζει και την σταθερότητα, την τάξη, το dharma. Έτσι ο άνθρωπος μπορεί να ζήσει αυτό που ξεπερνάει τον χρόνο και χώρο, αυτό που είναι σταθερό και εμπιστεύσιμο, αυτό που θα είναι η βάση, ή ο άξονας του προσωπικού του κόσμου.
Έγραψε κάποτε ο Shakespeare, « Να είμαι ή να μην είμαι, αυτή είναι η απορία». Η αληθινή ύπαρξη σημαίνει να κυριαρχείς του χώρου και του χρόνου. Το να μην υπάρχεις από την άλλη σημαίνει το να επηρεάζεσαι και να είσαι δέσμιος του χώρου και του χρόνου. Ακριβολογώντας σημαίνει να είσαι ένας σκλάβος του θανάτου.
Οι Αξίες στην παραδοσιακή μας άποψη όμως, πρέπει να κατευθύνονται προς, την σταθερότητα, την ενότητα, και την ελευθερία.
Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά είναι συγκεκριμένα στην Θεική Αρχή. Οι Υψηλές παραδοσιακές αξίες και η ηθική συμπεριφορά πρέπει απαραιτήτως να υποτάσσονται στην Θεική Αρχή, στην Αρμονία, και στον Κόσμο, αντί να αλλάζουν και να επηρεάζονται συνεχώς από πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές, ή πολιτισμικές τάσεις. Γι' αυτό πρέπει να ξεκαθαρίσουμε και στον μη παραδοσιακό κόσμο πως χωρίς αυτές τις παραδοσιακές υψηλές αρχές δεν θα υπάρχει ποτέ ειρήνη. Αντιθέτως, θα υπάρχει πάντα διαμάχη, μεταξύ αυτών που θέλουν να αλλάξουν και αυτών που θέλουν να συντηρήσουν. Η αλλαγή είναι απαραίτητη καθώς οι εκφυλισμένες αξίες, μας απομακρύνουν από την ουσία μας, από την ταυτότητα μας και επομένως από την Θεική Αρχή.
Ο συντηρητισμός είναι βασικός όταν οι αξίες σχετίζονται με τις μεταφυσικές αρχές.

Ο Κόσμος εξελίχθηκε από έναν κόσμο που είχε την βάση του στη αμετάβλητη «φυσική Φύση», ας την ονομάσουμε ως ΟΝ, σε έναν κόσμο που έψαχνε την βάση του στο να αλλάζει τον εαυτό του στον έξω κόσμο, καταλήγοντας έτσι ένας κόσμος της αντίληψης. Από αυτήν την άποψη, το κάθε τι είναι αντικαταστάσιμο, και προκαλεί την ιδέα του αναλώσιμου κόσμου. Το κάθε τι είναι εξαγοράσιμο ή προς πώληση. Τίποτα και κανείς δεν έχει την θέση ενός πλήρως σεβαστού όντος. Το κάθε τι έγινε ένα αντικείμενο που μπορεί να πεταχτεί ανά πάσα στιγμή, από αυτούς που την συγκεκριμένη στιγμή έχουν την δύναμη να το κάνουν. Παρ' αυτά, είναι θέμα χρόνου το πότε και αυτοί που έχουν την εξουσία θα βιώσουν το συναίσθημα του να είναι για πέταμα και αυτοί.

Ο μόνος τρόπος για να ξεφύγουμε από αυτό το αδιέξοδο, είναι επιστρέφοντας στον παραδοσιακό τρόπο σκέψης. Ο καθένας έχει την δική του συγκεκριμένη αποστολή σχετιζόμενη με την μοίρα του. Η μοίρα είναι το αποτύπωμα της Θεικής Τάξης στον άνθρωπο.
Η δική μου διαφέρει από την δική σου. Εξ' αιτίας αυτού ο τρόπος δράσης μου θα είναι διαφορετικός. Για να δράσω σύμφωνα με την Θεική Τάξη, θα χρησιμοποιήσω τις μεταφυσικές αρχές, ως συστάσεις για να εστιάσω στην αποστολή. Οι μεταφυσικές αρχές είναι σαν αμετάβλητα άστρα που με οδηγούν προς την ουσία μου, προς την αληθινή μου ταυτότητα, προς την θεία μου αποστολή.
Όλες οι αποστολές ενωμένες σχηματίζουν την Θεία Τάξη, που καλείται Orlogr. Αυτό υπονοεί όλα όσα πρέπει να γίνουν σύμφωνα με την Θεία Αρχή χωρίς να δημιουργείται χάος. Όταν φέρω εις πέρας την αποστολή, ενεργώ ώς όργανο της Θείας Αρχής που δρα δια μέσω εμού. Κατ' αυτόν τον τρόπο συμμετέχω στην Θεία Αρχή και εξαγνίζω το περιβάλλον μου.

Μόνο δεχόμενοι σοβαρά τις μεταφυσικές αρχές ως θεμέλια τις θρησκείας, μπορούμε να επανιδρύσουμε έναν κόσμο αμοιβαίου σεβασμού και ηθικής συμπεριφοράς. Πράττοντας έτσι κάθε μέλος της κοινωνίας, θα είναι άξιο να φέρει τον τίτλο Άνθρωπος.
Εξ' υπακούεται μια πλήρης και άνευ όρων κατάρριψη του σύγχρονου και μισθοφορικού τρόπου σκέψης. Αυτό θα είναι και ένας από τους κύριους στόχους του Ασατρού κινήματος μας, Ασατρού των κάτω χωρών. Ελπίζω να βρω συμμάχους μας μεταξύ των μελών του Παγκόσμιου Συνεδρίου των Εθνικών Θρησκειών.
Ευχαριστώ που με ακούσατε


© «2004» Ύπατο Συμβούλιο Ελλήνων Εθνικών