: 7ο Παγκόσμιο Συνέδριο Εθνικών θρησκειών :
: Γκούντερ Στιένεκε - Γερμανία :


Eldaring και η εθνική θρησκεία στη Γερμανία

Είναι μεγάλη τιμή για μας να συμμετέχουμε σ' αυτό το συνέδριο, ειδικά αφού οι φιλικοί Έλληνες οικοδεσπότες μας μας καλωσόρισαν σε μια τόσο σεβάσμια πόλη που ακόμα διατηρεί το όνομα μιας τόσο εξέχουσας θεάς. Θα θέλαμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας σε όλους όσους κατέστησαν δυνατή την τέλεση αυτού του συνεδρίου.

Αποκαλούμε τους εαυτούς μας εθνικούς/παγανιστές. Η λέξη «εθνικός»/«παγανιστής» είναι ένας όρος σε μεγάλο βαθμό διαστρεβλωμένος από την Χριστιανική Ιστορία - ένας όρος ή μάλλον ένας αντί-όρος της Χριστιανικής προπαγάνδας.

Σήμερα το έχουμε ξεπεράσει αυτό. Η εθνική θρησκεία δεν είναι πια μια χριστιανική ταμπέλα με την οποία καταγγέλλεται η «λάθος» πλευρά σε μια θρησκευτική διαμάχη. Σήμερα η εθνική θρησκεία εγκαταλείπει το θρησκευτικό γκέτο στο οποίο ήταν περιορισμένη για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι εθνικοί μιλούν, σκέπτονται και ενεργούν για τους εαυτούς των. Ο εθνικός τρόπος επανακαθορίζεται - κατά τρόπο κοντινό στην πνευματική κληρονομιά. Γύρω από τη «φωτιά της εστίας», που είναι και η κυριολεκτική σημασία της λέξεως Eldaring, υψώνεται μια αυξανόμενη συνειδητοποίηση και γνώση μιας πνευματικότητας βαθιά ριζωμένης στην Παλαιά Ευρώπη. Είναι ένας δρόμος επιστροφής, όχι ένα αποκρυφιστικό πέρασμα στην αντίπερα όχθη.

Έτσι, η εθνική θρησκεία είναι πολύ παλιά, αλλά συνάμα και πολύ καινούργια. Όντας εθνικοί σήμερα, διατηρούμε τη μνήμη παραδόσεων που έχουν τις ρίζες τους ακριβώς εκεί που εμείς οι ίδιοι ζούμε και νιώθουμε ότι είναι η εστία μας. Η γη και η θάλασσα δεν έχουν αλλάξει τόσο πολύ από τους αρχαιότερους χρόνους, και τα πνεύματα που συνδέονται μαζί τους είναι εξίσου παλιά μ'αυτές. Εδώ ο ήλιος καίει πολύ λιγότερο απ'ότι στη χώρα κάποιου προφήτη, και δεν πέφτουν σύκα και χουρμάδες απ΄ τα δέντρα. Μάθαμε να κοιτούμε κατευθείαν στη δική μας εξώπορτα.

...

Στους περισσότερους από εμάς φαίνεται λογικό λοιπόν να απορρίπτουμε την ιδέα της εγκαθίδρυσης ιερατείου. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με ένα σημείο των νόμων μας - αλλά είναι η πραγματικότητα. Τουλάχιστον στο παρόν στάδιο, το ιερατείο δεν μας αφορά. Μαθαίνουμε από ανταλλαγή γνώσεων κι από εμπειρία. Οι άνθρωποι συνεισφέρουν με πολλούς εξειδικευμένους τρόπους στο θρησκευτικό μας προσανατολισμό και ταυτότητα. Αυτή η επιφυλακτικότητα απέναντι στις ιερατικές οδηγίες μπορεί να δράσει αντίθετα προς τη δυναμική που έχει οδηγήσει στην ανεπιθύμητη κυριαρχία των θρησκευτικών εξουσιών τόσο συχνά στο παρελθόν και στο παρόν.

Ελπίζουμε ότι η θρησκεία θα συμβάλει στην προστασία και όχι στην καταστροφή της πολιτιστικής ποικιλότητας. Εγκρίνουμε πλήρως τη δήλωση που μας ήρθε από την Ινδία μερικά χρόνια πριν ότι το ιεραποστολικό έργο είναι εγκληματική ενέργεια.

Καθώς η πρωτοβουλία του Παγκοσμίου Συνεδρίου Εθνικών Θρησκειών ήδη αντηχεί σε πολλά μέρη του κόσμου, αυξάνονται οι πιθανότητες η φωνή της Φύσης να τραγουδήσει μαζί μας, αντί να κραυγάσει απελπισμένα.

Ας δουλέψουμε όλοι μαζί με τις ευλογίες των θεών μας.


© «2004» Ύπατο Συμβούλιο Ελλήνων Εθνικών